The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Substancje krioochronne, szczególnie stabilizatory polisacharydowe, dodane do mrożonej żywności odgrywają istotną rolę w kształtowaniu jej jakości. W modyfikowanej w ten sposób żywności mają one za zadanie zmniejszać ilość wolnej wody, wpływać na przebieg zamrażania oraz ograniczać w znacznym stopniu negatywny wpływ tego procesu na zmiany strukturalne. Specyficzne właściwości technologiczne i żywieniowe...
Przedstawiono problematykę biopaliw i biogazu w Polsce, w szczególności korzyści wynikające z ich stosowania. Przeanalizowano możliwości dostarczania i wykorzystania nośników energii oraz ich wpływ na środowisko. Poruszono kwestie outsourcingu i energetyki rozproszonej, co jest bardzo istotnym aspektem w kontekście planowania i przebudowy polskiej energetyki
Dokonano przeglądu literatury dotyczącej stabilności piany w piwach produkowanych w technologii High Gravity Brewing. Omówiono czynniki wpływające na zawartość polipeptydów hydrofobowych w brzeczkach o wysokim ekstrakcie i najważniejsze czynniki wpływające na straty polipeptydów hydrofobowych podczas procesu produkcyjnego. Przedstawiono możliwości poprawy pienistości piw produkowanych metodą HGB.
Potwierdzono tezę, że stosowanie dużych dawek azotu w uprawie jęczmienia browarnego wpływa niekorzystnie na jakość słodów i brzeczek. Nawożenie w dawce 50 kg N·ha-1 jest właściwsze do wyprodukowania ziarna jęczmienia o wysokiej wartości browarnej. Badane odmiany jęczmienia cechowały się wskaźnikiem jakości Q, przekraczającym wartość progową kwalifikującą ziarno do przerobu na słód. Słody 3- i 4-dniowe...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.